Frankrijk mag er langer over doen om zijn begrotingstekort terug te dringen onder de Europese norm. Die norm is 3 procent van het bruto binnenlands product.

De regering in Parijs krijgt uitstel tot 2017, stelde de Europese Commissie in Brussel woensdag voor. Het is niet de eerste keer dat de commissie met de hand over het hart strijkt. In 2013 gaf Brussel de Fransen al twee jaar extra tijd.

Afgelopen jaar was het Franse tekort 4,3 procent. Het begrotingstekort voor 2016 wordt op 4,1 procent geschat. De Europese Commissie laakte het falende Franse beleid al herhaaldelijk, en benadrukt ook nu dat meer inspanningen nodig zijn om het huishoudboekje in orde te brengen.

In het geval van Italië en België toont de Europese Commissie zich ook soepel. De twee landen kampen met een veel te hoge en nog steeds stijgende staatsschuld. Zij verbeterden echter hun begroting voor 2015 zodat zij aan het strafbankje van Brussel ontsnappen. In november vorig jaar dreigde de commissie nog met maatregelen tegen Frankrijk, Italië en België wegens hun financiële planning.

Rutte steunt uitstel voor Fransen

Premier Mark Rutte steunt het voorstel van de Europese Commissie om Frankrijk onder voorwaarden extra tijd te geven om onder de Europese begrotingsnorm te komen. De behandeling van Frankrijk is vergelijkbaar met het uitstel dat Nederland in 2013 van Brussel kreeg, gaf Rutte aan.

Rutte benadrukte dat de Commissie een stevige boodschap heeft voor de Fransen over extra bezuinigingen en hervormingen. Rutte steunt dat. "Ik ben niet ontevreden over de Commissie, maar wel over Frankrijk. Ik had verwacht dat de Franse regering zelf de ambitie zou hebben, zonder dat de Commissie erom hoefde te vragen."

Pechtold tegen uistel

D66-leider Alexander Pechtold is fel tegen het uitstel. "Dit is Europa met twee maten. Als we hard zijn voor de Grieken, als Nederland zelf streng hervormt, dan moet ook Frankrijk zich aan de afspraken houden. Ze hadden al uitstel, nog eens twee jaar erbij is veel te lang. Hollande in het Elysée durft geen beslissingen te nemen en waant zich machtig."

Volgens Rutte moet Frankrijk voor de zomer 4 miljard extra bezuinigen en tot meer hervormingen besluiten, "anders volgen sancties''. De Fransen kunnen een voorbeeld nemen aan Nederland, zei Rutte. Hier is hervormd en onze economie is nu één van de snelst groeiende in Europa. "Dus het werkt."

Rest oppositie ook kritisch

Naast D66 zijn ook de meeste andere oppositiepartijen tegen uitstel voor de Fransen. CDA-leider Sybrand Buma noemde het uitstel absurd, ChristenUnie-Kamerlid Carola Schouten sprak van een mes in de rug voor de landen die zich wel aan de begrotingsnormen houden. Ook de VVD was kritisch. Kamerlid Mark Harbers zei te gruwelen van het nieuwe uitstel. "Hoe kan het dat zo'n groot land dit keer op keer voor elkaar krijgt?"

De steun voor een verlenging van het Griekse programma is breder. Die is er bij de PvdA en bij de oppositie is steun bij in elk geval D66, GroenLinks, SP en het CDA. De VVD wil zeker weten dat de verlenging er niet toe leidt dat Griekenland nu meteen weer extra geld krijgt. Eerst moeten de hervormingen en bezuinigingen zijn doorgevoerd.

Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl